ELENA BULDUM, POETA CARE DESCHIDE PORȚI CULTURALE ÎN AMERICA LATINĂ

22.03.2019 18:47

   Rețelele sociale au permis schimbul intercultural între țările din Europa și America Latină. Există o colaborare reciprocă, ușurința în limba spaniolă a permis comunicarea între, poeți, scriitori și alți oameni de cultură.

Un număr din ce în ce mai mare de poeți europeni își vând cărțile pe continentul european sau pe continentul latino-american.
  
Elena Buldum (București, România, născută în 1979) scriitor, publicist, traducător, coordonator de antologii literare, director și fondator al revistei de cultură ”O trecere prin cuvinte”, președintele Asociației Culturale Casa Română (Ca-Rom) din Catalonia, Spania. Lucrează în asistență medicală.
  
 
  
Este studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din București. A câștigat numeroase diplome de merit pentru activitatea culturală suținută în Catalonia pentru promovarea culturii și a valorilor din întreaga lume, și premiul I în Concursul de Poezie organizat de Editura Dandes Press Editory din Drobeta-Turnu-Severin „Steaua Severinului”.
  
Elena Buldum este recunoscută și iubită în cadrul comunității poeților din America Latină. Recent, a primit vestea bună că a câștigat premiu I Hispano-american, premiul revistei ”El Parnaso del Nuevo Mundo” din Peru.
  
Juriul a fost format din poeți respectați, care se bucură de o vastă carieră internațională: Mabel Bazinul Coronel (Paraguay), Zully llagarías Anabel García (Uruguay), Esther Oropesa (Cuba), Violeta Briones (Mexic), Aly Berdu (Argentina).
  
Îmânarea premiilor va avea loc în a doua duminică din luna mai, la Târgul de carte Amazon, premiul constând într-o diplomă de recunoaștere, o medalie și 25 de reviste.
  
 
  
Printre proiectele pe care poeta le-a întreprins în regiune se numără:realizarea primei antologii româno-latino-americane a cărei publicare este programată pentru sfârșitul anului 2019. În antologie sunt incluși nenumărați poeți din Mexic, Chile, etc. poeți foarte cunoscuți atât în America Latină, cât și în Europa. Această antologie va fi bilingvă.
  
Acest proiect s-a născut dorința de a promova arta, cultura și limba vorbită pe tot mapamondul, prin revista „O trecere prin cuvinte”, unde deja a fost tradus un grup de poeți foarte recunoscuți în întreaga lume.
  
În prezent, Elena Buldum a primit propuneri de la editori care oferă vânzarea de cărți prin intermediul platformei Amazon.
  
Printre cărțile pe care poeta le- a publicat se numără:
  
Cărți de autor:
  
  • ”Pașii sufletului meu”-Editura Dandes Press – 2014;
  • ”Legile firii”- Editura Dandes Press – 2015;
 
  
Autor și coordonator:
  
 
  
Antologie co-autor:
  
  • ”Cu patria în suflet” (Editura Națiunea 2013); ”A treia cale” (Editura Națiunea, 2014)
  • ”Iluzii de vară” (Editura Dandes Press, 2014);
  • ”Nostalgii de toamnă” (Editura Dandes Press, 2014);
  • ”În așteptarea sărutulului promis” (Editura Singur, 2016);
  • ”Surâsuri înlăcrimate” (Editura Vital Prevent Edit, 2015 );
  • ”Limba noastră cea română” (Editura Starpress, 2016);
  • ”Fel de fel de stihuri (Editura Hoffman, 2016);
  • ”Doamnele scrisului românesc de la începutul secolului XXI (Editura Olimpias, 2016);
  • ”Limba noastră cea română”, (Editura Starpress-2017);
  • “Revista Steaua Severinului “ (Editura Dandes Press Editory-2016);
  • “Revista Steaua Severinului” (Editura Dandes Press Editory-2017);
 
  
 
  
 
  
Las redes sociales han permitido el intercambio intercultural entre países de Europa y América Latina. Existe una mutua colaboración, la facilidad del idioma español ha permitido la comunicación entre autores.
  
Cada vez es mayor el número de poetas europeos que venden sus libros en el continente.
  
Elena Buldum (Bucarest, Rumania), escritora, publicista, traductora, coordinadora de antologías, directora y fundadora de la revista cultural Un paso por las palabras, Presidenta de la Asociación Cultural Casa Rúmana (Ca-Rom) de Catalunya, España.
  
Labora como enfermera profesional. Es estudiante de Psicología, y Ciencias de la Educación en Bucarest, Rumania. En el 2016 ganó el premio de poesía “Estrella del Severino”.
  
Buldum es reconocida y querida dentro de la comunidad de poetas latinos. Recientemente se tuvo la grata noticia que Buldum ganó el prestigioso premio Hispanoamericano de la Revista “El parnaso del Nuevo Mundo” en Perú.
  
El jurado estuvo conformado por poetas respetados que gozan de trayectoria internacional: Mabel Coronel Cuenca de (Paraguay), Zully Anabel García llagarías (Uruguay), Esther Oropesa (Cuba), Violeta Briones (México), Aly Berdu (Argentina).
  
La premiación se realizará el segundo domingo de mayo de 2019, en la Feria del libro Amazonas, el premio consiste en un Diploma de reconocimiento, una medalla y 25 Revistas.
  
Dentro de los proyectos que la poeta ha emprendido en la Región, está la compilación de la primer Antología Rumano-Latinoamérica cuya publicación está prevista para finales de año. En ella concurren un sinnúmero de poetas destacados desde México hasta Chile.
  
En su mayoría son poetas premiados tanto en América como en Europa, también tienen cabida poetas emergentes. Esto permitirá dar a conocer la poesía latina en Rumania.
  
En la actualidad, Elena Buldum, ha recibido propuestas de editoriales que ofrecen la venta de libros por medio de la plataforma de Amazon. Dicha Antología será bilingüe. Este proyecto nació por medio de la Revista “Un paso por las palabras” donde ya ha traducidos a un grupo significativo.
  
Dentro de los libros que la poeta ha publicado se encuentran: Sueños tardíos (Editorial Nación, 2014), Sueños tardíos volúmenes I,II,II (Editorial Dandes Press 2015,2016, 2017) Con patria en el alma (Editorial Nación 2013), Tercer camino (Editorial Nación 2014), Ilusiones de verano (Editorial Dandes Press 2014),Nostalgias de otoño (Editorial Dandes Press, 2014), En espera del beso prometido (Editorial Solo, 2016), Sonrisas sollozante (Editorial Vital Prevent Edit, 2015), Nuestra lengua mejor rumano (Editorial Starpress, 2016), De todo tipo de runas (Editorial Hoffman, 2016), Señoras de la escritura rumano al principio del siglo XXI ().
Desde América se le desea una prospera carrera y el reconocimiento merecido en su patria amada.
  
Marvin Salvador Calero Molina
  
 
  
Ficha del articulista.
Marvin Salvador Calero Molina (Juigalpa, Chontales, Nicaragua 1983), Poeta y escritor. Presidente de ANLMI-Capitulo Nicaragua (Academia norteamericana de Literatura Moderna Internacional). Su más reciente libro: Cien maneras de cortar el horizonte (Publicaciones Entre Líneas, Miami, Florida EE.UU).