A încetat din viață Mircea Albulescu

08.04.2016 14:07

    

     

 

          Ieri 07. 04. 2016, după ce ne-am luat rămas bun de la “Cavalerul dansului romanesc” Cornel Patrichi, în această dimineață altă veste cutremurătoare ne-a înfiorat sufletul.

      Răpus de probleme cardiace, reputatul actor Mircea Albulescu a încetat din viață la Spitalul din Floreasca.

      Mircea Albulescu, pe numele său adevărat, Albulescu Iorgu, s-a născut pe 04 octombrie 1934 în București, fiind absolvent al Școlii Medii Tehnice de Arhitectură. 

      În echipa de teatru de la Ateneul Popular “Ana Ipătescu” debutează ca artist amator, iar în 1950 este angajat la teatrul Național ca “artist corp ansamblu”-figurant.

      În 1952 devine student la I.A.T.C. la clasa Aurei Buzescu, unde a fost coleg și prieten cu indrăgitul actor Amza Pellea.

      Între anii 1956- 1998, actorul Mircea Albulescu are o activitate bogată la Teatrul Municipal, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București unde a jucat în sute de piese de teatru.

      A interpretat roluri memorabile în teatrul radiofonic care a constituit teza sa de doctorat unde a adus la viață peste 300 de personaje.

      În filme s-a remarcat în peste 70 de roluri, conferind personajelor pe care le-a interpretat amprenta sa personală, inconfundabilă, a jucat în multe filme regizate de Sergiu Nicolăescu, aproape în toate filmele lui Mircea Veroiu, a avut roluri importante în filmele regizate de Francis Ford Coppola, Radu Gabrea, Mircea Daneliuc, Alexa Visarion, Nicolae Mărgineanu, Nicolae Breban, Dinu Tănase, Mircea Drăgan, Mircea Moldovan, Andrei Blaier.

      A fost membru al Uniunii Ziariștilor, a colaborat mulți ani cu reviste dedicate teatrului și cinematografiei, fiind și autor de volume de versuri: “Vizite”, “Pajura singuratații”, “Fluture în lesa”, “Clanțe”, “Ultimele noduri”si proză: “Bilete de favoare”, “Baraka” si”Bazar sentimental”.

      Este membru al Uniunii Ziariștilor și doctor în arte.

      Între 30 decembrie 1992 și 04 aprilie 1994 a fost secretar de stat la Ministerul Culturii. A primit “Ordinul Meritul Cultural” și “Ordinul Serviciul Credincios” în grad de Comandor.

      În perioada 1995-2005, a fost profesor la Universitatea de Teatru și Film din București, unde a avut printre studenții săi pe Florin Piersic jr., Adrian Titieni etc.

 Din anul 2011, are o stea care-i poartă numele pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului alături de alte personalități ale vieții culturale românești.

      Actorul Mircea Albulescu, “un model, o forță, era un taifun, un monstru sacru cu spiritul frământat, viu” a plecat din lumea noastră în lumea tăcerii spre odihnă veșnică.

       Rămas bun, maestre!

 

   Elena Moisei