BIBLIOTECA ”VASILE LUPAȘC SFINTEȘ” -ZARAGOZA

01.02.2018 11:43
Biblioteca Vasile Lupasc - ASOCIAȚIA RUMANOS SIN FRONTERAS DESCHIDE PORȚILE BIBLIOTECII DE CARTE ROMÂNEASCĂ
Pe 15 ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Românești și în anul Centenarului de la Marea Unire.

   Asociația Rumanos sin Fronteras din Zaragoza în colaborare cu Parohia catolică Virgen del Rosario (parohia catolică a românilor din Zaragoza) și Vasile Lupașc anunță înființarea bibliotecii de carte românească din localitate. Biblioteca va purta numele îndrăgitului scriitor, istoric și sportiv român, Vasile Lupașc, un mare prieten al comunității românilor din Zaragoza.

 

Un organizator și inițiator neobosit  care însuflețește și dă viață limbii române, este d-l Cătălin Șerbu, care a avut ideea genială de a deschide porțile unei biblioteci românești în Zaragoza, Aragon, cu numele istoricului și scriitorului Vasile Lupașc. De felicitat astfel de români, cu toate că trăiesc departe de locurile dragi, fac  ca limba română să nu fie uitată.

 

Cine este d-l Vasile Lupașc? Vasile Lupașc este un om de cultură care și-a dedicat creația către renașterea identității și a demnității românești. Prin scrierile sale încearcă să ne refacă să fim mandri de sorgintea noastră. Un alt motiv ar fi că este un om ce iubește Zaragoza și este un prieten al comunității românești.declară d-l Serbu Cătălin.Fotografia postată de Ioan Aciobanitei.

 

Răspunsul la întrebarea o dă și scriitorul: ”Despre numele bibliotecii mi-e greu să vorbesc, nu mă așteptam niciodată la o asemnea onoare. Din nou, este meritul organizatorilor și cred că este mai mult  speranță a dumnealor că voi ajunge cândva un scriitor care să conteze mai mult decât ce reprezintă cărțile mele acum”, a spus cu modestie Vasile Lupașc.

Când am publicat ”Răstignit între cruci”, aproape toate editurile, vreo 60 la număr, mi-au spus să uităm de cartea istorică, să uităm de carte românească….nu mai interesează pe nimeni, spuneau dumnealor. Nu doar că această carte ci și cele care au urmat s-au vândut în zeci de mii de exemplare, dar ”Răstignit între cruci” și-a vândut drepturile pentru a deveni film la Hollywood. Vedem ca  istoria noastră nu ne interesează doar pe noi, este o istorie care a contat si conteaza în Europa.”

La Evenimentul organizat  au fost făcute invitații speciale unde  participă  poetul botoșănean Ioan Aciobăniței, Zaragoza, poeta, publicistă și traducătoare literară Elena Buldum , Girona, autoarea și cuvântului scris al cărții d-lui Ioan Aciobăniței,” Înger al Cuvântului”, deasemenea, cu onoarea participării la eveniment al d-lui Alexandru Ioan Stetiu, Consulul din  Zaragoza, și numeroși invitați , profesori,  iubitori de limba, membrii ai LCCR veniți însoțiti de grupul de copii, și care au oferit un omagiu în versuri geniului poeziei românești Mihai Eminescu.

Un  moment emoționat ales pentru deschiderea bibiotecii pentru că s-au împlinit o sută de ani de la Unirea Principatelor Române, Ziua Limbii Române. Lansarea cărții” Înger al cuvântului” autor Ioan Aciobăniței și prezentarea invitaților speciali ai acestei comuntăți de români care slăvesc și cinstesc limba în care s-au născut.

La eveniment poeta Elena Buldum declară:” Biblioteca este izvor de cultură și limbă românească și face ca neamul acesta să-și unească puterile și rădăcinele departe de țară.

Acestă inițiativă mă bucură în mod deosebit și întotdeauna voi fi parte activă în astfel de acțiuni care aduc românilor de aici, din stăinătate, România mult mai aproape.”

Printre cele 2000 de cărți care sunt aduse din România, poeta donează bibliotecii, volume importante din ultima perioadă. vol II de versuri” Vise Târzii”, ”Limba noastră ce română” –un florilegiu închinat patriei și limbii române, cu autori consacrați , scriitori din  țară și peste hotare, ” Doamne ale scrisului românesc al sec XX-lea”, unde este co-autor și coordontor. Fotografia postată de Elena Buldum.

De asemenea, și d-l Consul Alexandru Ioan Stetiu a spus:  aș vrea să îmi exprim bucuria pentru faptul că în această seară sunt prezenți alături de noi scriitori români care se află aici, departe de casă, care nu și-au uitat limba, nu și-au uitat originea și, în plus, sunt în continuare creativi, chiar dacă activitatea de zi cu zi îi obligă să folosească limba spaniolă. Bravo vouă că reușiți să vă mențineți ființa, spiritul românesc și că, mai mult decât atât, puneți în cuvinte visurile voastre și le dăruiți  celorlalți să se bucure și ei de creativitatea voastră.

Aș vrea să mulțumesc și să recunosc public sprijinul pe care îl dau comunității românești, profesorilor de limbă, cultură și civilizație română, fără de care nu s-ar putea transmite tinerei generații, copiilor care s-au născut aici și poate care nu au mai fost în România de foarte mult timp, nu s-ar putea transmite identitatea, cultura, istoria și chiar bucuria noastră românească.

Vreau să mulțumesc tuturor care au făcut posibil acest eveniment din această seară și ne-au ajutat să deschidem această nouă casă a României, inaugurând astfel, manifestările în cinstea anului cetenar.

În încheiere organizatorul d-l Serbu Cătălin  mulțumește tuturor celor care s-au implicat activ în desfășurarea în condiții frumoase a acestui eveniment, Consulatului României la Zaragoza, Bisericii Santa Maria Madre de la Iglesia, profesorilor LCCR și copiilor pregătiți de aceștia, Mariei Mureșan, Cocioran Marinică, președinta asociaţiei Rumanía Intercultural, domnului Nico Petu și tuturor participanților.Fotografia postată de Gabriela Tomescu.

 
 
Fotografia postată de Elena Buldum.
 
Fotografia postată de Elena Buldum.