Cornel Patrichi

08.04.2016 08:23

      

 

        Cornel Patrichi a încetat din viață marți 5 aprilie 2016, după o lungă și grea suferință, fiind diagnosticat cu cancer pulmonar.

 Supranumit și “Regele dansului în comunism”, s-a născut la București pe 1 aprilie 1944 și a absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind angajat în acelaș an ca prim-balerin la Teatru de Revistă “Constantin Tănase”, pe atunci “Cărăbus”.

      În 1970, s-a angajat la Teatrul Fantasio” din Constanța și la numai 26 de ani a devenit coregraf. Timp de 10 ani a  dansat pe scena teatrului, a fost maestro de balet, iar în paralel a dansat pentru spectacolele de divertisment ale televiziunii făcând zilnic naveta București-Constanța. În Televiziunea română a lucrat cu Alexandru Bocăneț, Valerio Lazarov, Ovidiu Dumitru.

      Cornel Patrichi a jucat în nenumărate filme precum, “Pădurea pierdută”, Bună seara domnule Wilde”, “Pentru că se iubesc”, “Cântecele marii’, “Veronica”, “Un august în flăcari”, “Actorul și sălbaticii”, “Alexandra și infernul”, “Gloria nu cantă”, “Eu tu și Ovidiu”, “Melodii, melodii”, “Sfarsitul noptii”, :Viraj periculos”etc.

      Împreună cu soția sa, Cornelia Patrichi și cu fiul său Alexandru, se stabilesc în Italia unde își deschid o școală de balet-“Dance Studio Patrichi”. Se întorc în țară în 1999 pentru a începe colaborarile cu emisiunile de televiziune, “Vineri seara cu Florin Călinescu” și “Dansez pentru tine”. La emisiunea lui Florin Călinescu, Cornel Patrichi face conceptul și coregrafia a 88 de balete în 11 luni, atat cât face un coregraf toată viata”.

      Cornel Patrichi a ridicat coregrafia în televiziune la rang de artă, actor și coregraf a cunoscut succesul în țară și străinătate. În 23 februarie 2004, a fost decorat cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de cavaler de către Președenția României.

      Cornel Patrichi, a fost și va rămâne în inima noastră “Cavalerul Dansului Romanesc”, omul care ne-a bucurat sufletul dansând cu stilul lui specific inconfundabil, o picătură de cultură în inima comunismului, o evadare în dans din viața cenușie a comunismului.

      Rămas bun, Cornel Patrichi, stins în pași de dans dar reaprins în inima noastră a fiecăruia.

      Un gând pios și o lumânare pentru sufletul său frumos!

 

                                                  Moisei Elena