Vine Moș Nicolae-grupaj liric de Sfântul Nicolae

06.12.2016 20:30

 

imagine: internet

 

Povestea lui Moș Nicolae

Nicolae s-a născut în cetatea Patara din ţinutul Lichiei, astăzi Kocademre în Turcia, în jurul anului 280, într-o familie înstărită, iar numele său în limba greacă înseamnă „biruitor de popor”.

La moartea ambilor părinţi, Nicolae a moştenit întreaga avere şi a hotărât să o folosească pentru a ajuta cât mai mulţi oameni nevoiaşi şi a devenit astfel cunoscut pentru credinţa, zelul şi dragostea pentru semenii săi, şi în special pentru copii.

Una dintre cele mai cunoscute este legenda celor trei surori, fetele unui nobil sărac, care nu se puteau mărita. Se spune că atunci cînd fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, care ajunsese deja prelat, a lăsat noaptea la uşa casei nobilului un săculeţ cu aur şi povestea s-a repetat şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de-a doua fată. Când a venit vremea măritişului pentru cea de-a treia, nobilul a stat de pază ca să afle cine este binefăcătorul fetelor. Se spune că Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului cu aur prin hornul casei drept într-o şosetă agăţată la uscat pe şemineu.

Tatăl fetelor l-a văzut pe Nicolae şi nu a putut ţine secretul, iar de atunci oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae.

 Cei trei săculeţi de aur dăruiţi fetelor au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub formă a trei bile de aur şi a apărut şi obiceiul agăţării şosetelor de şemineu pentru a fi umplute cu daruri.

O altă legendă spune că după călătoria pe care a făcut-o în Ţară Sfântă pe urmele lui Iisus, Nicolae s-a întors în acasă, în Lichia, pe mare. În timpul călătoriei, o furtună teribilă a scufundat corabia şi o mulţime de marinari s-au înecat. Dintre toţi a scăpat doar Nicolae. S-a rugat lui Dumnezeu, ruga lui a fost ascultată şi toţi cei înecaţi au înviat şi de atunci Sfântul Nicolae a devenit patronul marinarilor şi al călătorilor pe ape. Toţi marinarii vin pe uscat la slujba din noaptea de 5 spre 6 decembrie, în Olanda tradiţia fiind respectată de sute de ani.

În calendarul popular românesc iarna începe în noaptea din 5 spre 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. Numit în popor Sânicoară, se spune că el ar sta în stânga Domnului, iar în seara de Anul Nou, când cerurile se deschid de trei ori, Sfântul Nicolae se zăreşte cum stă la aceeaşi masă cu Dumnezeu şi Sfântul Vasile.

Se crede că Sfântul Nicolae stă la miazăzi, deoarece pe 6 decembrie soarele răsare din această parte, iar din această dată, în credinţa populară, soarele este alungat de Sfântul Nicolae şi începe să răsară tot mai spre miazănoapte.

Tradiţia românească spune că Sânicoară este bătrân şi are barba albă. În 6 decembrie, Moşul îşi scutură barba şi deci trebuie să ningă. Iar dacă se întâmplă să nu ningă, atunci se zice: “Hei, a întinerit Sfântul Nicolae”.

Tradiţia spune şi că Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, semn al primei zăpezi, şi păzeşte Soarele, pentru ca lumea să nu fie lipsită de lumină şi căldură. Se spune că dacă Sfântul Nicolae a venit pe un cal alb, Sfântul Ion va merge pe un cal negru, adică va întoarce iarna.

De ziua lui Sânicoară se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori de Anul Nou, ocazie cu care se poate spune cum va fi vremea şi care va fi rodul livezilor, în anul viitor.

Nicolae este şi protectorul celor încercaţi de soartă, văduve, orfani şi al fetelor sărace care se mărită greu, iar cu copiii este generos şi le aduce daruri, dacă sunt cuminţi, şi pedepseşte cu o nuieluşă, când sunt obraznici şi neascultători.

La Sânicoară se roagă soldaţii atunci când merg la război şi se spune că şi hoţii se roagă la acest sfânt ca să îi ajute în isprăvile lor, şi, poate, să facă minunea de a nu le aduce o nuielusă ca pedeapsă.

 

Moş Nicolae. În Franţa, Sfântul Nicolae este însoţit de un personaj numit Le Père Fouettard, pe care oamenii îl dispreţuiesc.

Treptat, tradiţia nuieluşei care îi sperie pe copiii neascultători s-a răspândit şi în Germania, Olanda sau Belgia şi a ajuns şi până pe meleagurile noastre, şi de aceea, de Moş Nicolae, copiii cuminţi primesc, pe lângă dulciuri şi jucării, o legătură de nuieluşe frumos colorate, iar cei mai puţin cuminţi primesc o nuieluşă adevărată care să le amintească de o eventuală pedeapsă.

Moş Nicolae. În Germania, Sfântul Nicolae vine împreună cu un aghiotant care poartă nume diferite. Sfântul Nicolae are un sac în spate şi un băţ în mână, iar aghiotantul este o fiinţă înspăimântătoare. În zona Berchtesgaden, 12 tineri îmbrăcaţi în paie, cu măşti pe faţă care reprezintă animale, dansează în urma Sfântului Nicolae şi sună din talăngi. După ce oferă daruri fiecărei case în parte, tinerii dau gazdele afară făcându-se că le bat, ca pedeapsa simbolică pentru eventualele rele săvârşite.

În Danemarca, acela care aduce daruri cară un sac în spinare şi este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranţa că va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe cel care aduce daruri.

Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri. Tradiţia moşului care aduce daruri copiilor a apărut în Scandinavia cu multe mii de ani înainte de Hristos. Zeul Odin al vikingilor călătorea în timpul iernii prin toată lumea, călare pe un cal cu opt picioare, oferindu-le daruri celor buni şi pedepsindu-i pe cei răi. În creştinism, această tradiţie a fost înlocuită de Sfântul Nicolae şi Moş Crăciun.

În Siria, cadourile vin cu o cămilă tânără în data de 6 ianuarie, la creştinii din Ghana moşul care aduce daruri vine din junglă, iar în Hawaii el coboară din barcă.

 

sursa:www.realitatea.net

 

Lacrimă de copil sărac

Bianca Buta

Frumos copil, bun și cuminte
Temător își lustruie încălțări
Ce sunt rupte, scâlciate și tocite,
Pe rând fiind ele purtate
De ai lui dragi, mai mari frățiori.

Le așează apoi, umil rânduite
În gura cea rece a sobei ;
Sperând cum ... și el va primi
Precum ceilalți cuminți copii
Bomboane multe, jucării ...

În pâlpâirea grea de ceară,
Copilul trist și ostenit,
Privirea candidă își coboară
La gura sobei ce-i tot goală,
La papuceii ponosiți ...

Un glas timid se aude în seară
” Dar Moșului oare nu-i plac
Papucii de copil sărac !? ”
Când ochii, triști îî lăcrimară,
Mânuțele mici, îi lustruie iară!

 

LUI MOŞ NICOLAE
Autor: Carolina Baldea

Moş cu barbă de mătasă
Ţesută din neauă deasă,
Hai şi la mine diseară
Şi copil mai fă-mă iară!

Cu ochi mari, după perdea
Să pândesc venirea ta,
Să văd ce-mi laşi în papuci
Înainte să te duci...!

Să mă simt atins de Cer
Când spre zori stelele pier,
Şi privesc cu ochi mărit
Dar mărunt, din rai venit!

Chiar de-s mare, cu păr alb,
Tot aştept pe Moşul dalb
Dărnicia lui să-nvie
Ani de basm, copilărie..!

 

Teiuş,
06.12.2016

 


GHETUŢELE ARGINTII
 
Sub tâmple, demult, sunt flori de iasomie,
se scutură petală cu petală-n iarnă dalbă,
anotimpul ce pe de rost, iubitule, ne ştie
când destinul ne-a unit în ''noaptea albă''.
 
 
Toate sunt vii chiar dacă-i mută tăcerea, 
gândurile-s făclii care ard în nopţi târzii,
plâng norii cenuşii ce nu găsesc puterea
să slobozească ploile peste amarul vieţii.
 
 
Anotimp nepereche şi amintirile defilează,
un cald fior mă-nfăşoară, inima vibrează
doru-i povară, dar te-am păstrat comoară,
cu speranţa că toate vor fi altă primăvară.
 
 
Pe punte de gând îţi las ghetuţele argintii,
din vreme de secetă şi anotimp de iubire,
în ele vei găsi dragostea, fără mărginire,
vor aminti de mine, dar azi, toate-s pustii.
 
SĂ VINĂ MOŞ-NICOLAE
 
Viaţa mea e un copac,
iar vârstă-i de bunică,
dar cu asta mă-mpac,
chiar de nu sunt mică.
 
Am un suflet de copil,
(doar anii-mi-s bunici)
şi mă travestesc tiptil,
în Alba ....şi cei 7 pitici.
 
Uneori, Cenuşăreasa
şi-aştept prinţul rătăcit,
o fac pe supărăcioasa,
dar calu-i ...nepotcovit.
 
Alteori, pe Făt-Frumos
ce-are murgul pintenat,
fecior mândru, curajos
de Cosânzeana adorat.
 
Dar poate fi şi Prâslea
cel cu ... merele de aur,
şi chiar de nu-s acelea,
în suflet poartă tezaur.
 
Cunosc şi alte povestiri
ce vor să între-n scenă
şi cum îs multe amintiri,
nu-mi căutaţi vreo vină.
 
Mai cunosc un personaj,
dintr-o legendă creştină
şi pot lăsa chiar, anii gaj,
ca Moş-Nicolae să vină!
 
5 Decembrie 2016 - MIT
 

Vine Moșul astă seară
Ghetele să pregătim...
Că le-am așezat de-aseară
Jucării ca să primim.

Am pus cizmele lui tata,
Că sunt cei mai mari pantofi,
Chiar am luat și covata.
Poate vom fi norocoși.

Că așa anul trecut...
Cînd noi așteptam cuminți
Deodată au apărut,
În ghetuțe vreo doi dinți.

Ce încălțări să pregătim
Și daruri multe să ne-aducă
Milostiv noi așa-l știm...
Pe Moș Nicolae încă!

În ghetuțe
Elena Buldum